GRUMME HISTORIER

2011. Samlerens Forlag
Roman. 173 sider

En madanmelder mister en kropsdel, når han nyder et måltid. Fiskehandlerens kone forvandles langsomt til en fisk. En mand F (bedre kendt som B) har en drøm om at optræde i en bog. En rejsende kommer i besiddelse af en flaske med et lillebitte menneske, som lover ham storhed. En kvinde tager til Himalaya for at møde Gud.

Grumme historier er grumme historier. 14 fortællinger om kød og krop, ånd og Gud, dyr og mennesker. Med en fabulerende gådefuldhed føres læseren ind i en verden af spejlbilleder, fordoblinger og groteske overraskelser. Får vi et glimt af os selv i spejlet? Og når vi først er derinde, vender vi så nogen sinde tilbage?

Det skrev anmelderne:

★★★★★
Mere Godt end Grumt. Mathilde Walter Clarks Grumme historier er drillende og legesyg, men først og fremmest en rigtig god og begavet samling noveller…Hun kommer i sine historier vidt omkring geografisk og kulturelt og mestrer både det realistiske, den magiske realisme og fablen. Men det er hendes stramme sprog og veltrimmede humor, der binder bogens symbolladede og allegoriske fortællinger sammen. Det er barokt og ja, til tider grumt. Men hurtigt får man færden af, at der i Clarks prosa er mere at komme efter. At hun har noget på spil. Hun vil simpelthen noget med sine historier, og det gør hende til en sjælden fugl blandt danske prosaister, som alt for ofte bare vil skrive helt almindeligt om almindelige menneskers almindeligheder. Det er virkelig godt gået.
- Berlingske

Man kunne næsten tro, den filosofiske novelle var kommet på mode. Genren har lige hjembragt Gyrdir Eliasson Nordisk Råds Litteraturpris for hans rigtig fine humoristiske samling Blandt træerne. Og det er også denne genre, Mathilde Walter Clark praktiserer i sine 14 Grumme historier, der ligesom Eliasson synes at være i dialog med mestre som Kafka og Borges. Der er metamorfoser, absurditeter, fordoblinger, metafiktion, forskudte og forrykte virkeligheder. Det er intelligent, det er velskrevet, det er finurligt og morsomt, og de bedste af historierne bliver hos læseren som enkle, gådefulde og lidt hjerteskærende parabler…Enjoy!
- Information

Gods og ægte vilje til at undersøge eksistensens yderste grænselande er der i Mathilde Walter Clarks mesterligt stærke Grumme historier, der i øvrigt er udgivet med en herlig forside af forfatteren selv. Det er mit første møde med Clark – og jeg er leveret! …Her er den indre satsning, den ægte provokation, der ikke bare sætter læseren men forfatteren selv på spil. Og på komedie. For hvor der er grumhed, er der også humor. Barsk og morbid.
- Kristeligt Dagblad

Den frodigt fabulerende novellesamling Grumme historier er fuld af identitetstvivl...Trænger man til en dosis humoristisk alvor midt i syndfloden af artige, danske hverdagsskildringer, skal man tage på trip med Mathilde Walter Clark. Bogens omslag, som er tegnet af hende selv, er et signal om, at her begiver man sig væk fra mainstream.
- Weekendavisen

❤️❤️❤️❤️
Balancerer fint mellem fabulerende leg og filosofisk lignelse, der undersøger de flydende grænser mellem det menneskelige og det ikke-menneskelige…De er godt skrevet og elegant skruet sammen. Grum på den hjerteskærende måde.
- Politiken

★★★★
Mathilde Walter Clarks novellesamling ”Grumme historier” er en intelligent leg med eventyrgenren. Ikke den fade, idylliske version af eventyret, derimod den vrængende, groteske og nedbrydende. Det er både underholdende og skræmmende. Ikke nogen dårlig kombination.
- Jyllands-Posten

Skæve fortællinger fra hele verden. Med en tydelig arv fra Karen Blixen har Mathilde Walter Clark skrevet 14 historier med mystisk, mytisk og eventyrligt islæt …Der er fut i det internationale fejemøg.
- Femina

★★★★★
Den største nydelse ved litteratur er, når den er velskrevet. Ikke selve historien, plottet. Ej heller kærlighedsforviklingerne eller alt det andet, som også kan nydes. Men derimod de velkomponerede sætningskonstruktioner, der kan få selv den mest kontrære læser til at lytte med øjnene. Og sådan nogle bøger skriver Mathilde Walter Clark…Det er fristende at tale om Blixenske dimensioner i Mathilde Walter Clarks forfatterskab, men enhver kunstner fortjener at blive rost selvstændigt som individ uden sammenligning i øvrigt. I Clarks frembringelser aner man det flydende, uhindrede talent, som kan udfylde de mange huller i manglen på kvalitetslitteratur – også fremhover. Begyndere kan starte med særligt “Madanmelderen”, “De glemte ting”, “Tingesten”, “Tak for floden”, “Homunculusen” og “Svanen”.
- KultuNaut

❤️❤️❤️❤️❤️
Ugens forside, Politiken.
Øjet sidder i I’et. Hvor er det dog en elskelig forside! Hårrejsende muntert er alle skriftlige informationer lagt ind i en figur med strithår og åben mund. Figurens opsilede øje er samtidig prikken over i’et, der selv tager form som en lille forskrækket menneskefigur. Det er en (u-)hyggelig psykedelisk æstetik, hvor billede og tekst selter sammen til et ornamenteret hele. Og så er det hele tilmed håndgjort af forfatteren Mathilde Walter Clark selv. Den håndtegnede stil er ført helt igennem til bagsidetekst og anmeldercitater på flapperne. Dette er en af årets finest indpakkede bøger.
- Politiken